Jak uchronić młodą osobę opuszczająca dom dziecka przed powrotem do dysfunkcyjnego środowiska?

Przed wychowankami opuszczającymi dom dziecka stoi wiele wyzwań. Muszą wkroczyć w świat dorosłych, usamodzielnić się bez wsparcia ze strony rodziny. Państwo zapewnia im minimalne wsparcie, które nie pozwala na opłacenie mieszkania czy podnoszenie kwalifikacji zawodowych. Tak naprawdę często nie mają bezpiecznych warunków dalszego rozwoju, przez co niestety zwiększa się ryzyko powrotu do dysfunkcyjnego środowiska. Czy można temu zapobiec?

Trudne wyzwania przed wychowankami opuszczającymi dom dziecka

Niestety w Polsce nie ma skutecznego systemu pomocy dla usamodzielniających się wychowanków domów dziecka. Brak nie tylko wystarczającej pomocy finansowej, ale przede wszystkim narzędzi zapewniających im wszechstronnego wsparcia, które ułatwiłoby opracowanie indywidualnego programu wejścia młodych ludzi w dorosłe życie. Niestety bardzo często są oni pozostawieni sami sobie, a to dla nich duża tragedia. Czują się zagubieni, bez środków pozwalających na godne funkcjonowanie w społeczeństwie. Jest to jedna z głównych przyczyn, przez którą niejednokrotnie trafiają z powrotem do dysfunkcyjnych rodzin.

Na szczęście podejmowane są inicjatywy, których celem jest przeciwdziałanie tego typu sytuacjom na tyle, ile to możliwe. Najlepszym tego przykładem jest działalność Fundacji „Ich Dom”.

Jakie wsparcie zapewnia Fundacja „Ich Dom”?

fundacja

Fundacja „Ich Dom” współpracuje z ośrodkami i instytucjami opiekuńczo-wychowawczymi oraz rodzinnymi domami dziecka, które wskazują kandydatów najbardziej potrzebujących mieszkania. Są to ludzie młodzi, którzy osiągnęli pełnoletniość, skończyli szkołę i muszą opuścić placówkę, która do tej pory była ich domem. Celem fundacji jest pozyskiwanie funduszy na zakup mieszkań dla dotychczasowych wychowanków domów dziecka, którzy wkraczają w dorosłe życie. Zapewnienie im miejsca do mieszkania to jeden ze sposobów na wspieranie ich na drodze ku samodzielności.

Do tej pory udało się zakupić kilkanaście mieszkań, które mieszkają młodzi ludzie z domów dziecka i ośrodków opiekuńczo-wychowawczych. Mogą z nich korzystać tak długo, jak tego potrzebują. Gdy już się usamodzielniają i są gotowi do opuszczenia lokum, jest ono przekazywane kolejnej potrzebującej osobie.