Remont mieszkania socjalnego. Gdzie szukać wsparcia?

Możliwość korzystania z mieszkania socjalnego często jest jedyną możliwością na samodzielne rozpoczęcia dorosłego życia dla byłych wychowanków domów dziecka. Niestety, większość mieszkań oferowanych przez państwo wymaga solidnego remontu, na który nie stać tych młodych ludzi. Czy mają oni szansę na zwrot kosztów przeznaczonych na jego odnowienie? Gdzie szukać pomocy? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w poniższym artykule.

Czy można ubiegać się o pomoc finansową na remont mieszkania socjalnego?

Obecnie nie istnieje żaden rządowy program, który wspierałby finansowo lokatorów mieszkań socjalnych wymagających podstawowych prac remontowych. Na refundację kosztów decydują się niektóre gminy, ale jest ich w Polsce niewiele, a pozyskane środki często nie wystarczają na pełne sfinansowanie przedsięwzięcia. W takiej sytuacji często postawieni są usamodzielniający się wychowankowie domów dziecka. Muszą oni szukać pomocy finansowej ze źródeł pozapaństwowych – tych na szczęście jest w Polsce coraz więcej. Są to zazwyczaj fundacje wspierające zakup nowych mieszkań lub oferujące tzw. mieszkania hotelowe.

remont mieszkania

Wynajem mieszkania własnościowego, czy remont mieszkania socjalnego?

Choć remont mieszkania socjalnego wymaga sporych nakładów finansowych, to wynajem mieszkania nie zawsze jest tak prosty, jak się wydaje. Comiesięczne wydatki związane z jego opłatą pozostają poza zasięgiem wychowanków domów dziecka, którzy opuszczając je, często nie zdążyli jeszcze podjąć pracy. Zawsze warto ubiegać się więc o przyznanie mieszkania socjalnego, a jeśli będzie ono wymagać remontu, skorzystać z pomocy organizacji charytatywnych. Fundacja „Ich dom” finansuje wkłady mieszkaniowe i budowlane lub ich wyposażenie, a także oferuje mieszkania będące ich własnością do użytku osobom potrzebującym.